top of page

Over trading money for time

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023In de eerste jaren of fasen van je business zijn 'valleys of death' niet veraf. Klassiek gedefinieerd gaat het om het risico dat je zonder middelen valt eens je gestart bent en nog geen of onvoldoende inkomsten genereert. Ook na een prille take-off, als je in de lucht hangt met de voeten al even van de grond, blijft een gebrek aan cash en/of groeigeld een soms hardnekkige rem. Een van de dingen waar een gebrek aan financiële middelen in de weg zit is het behalen van het hoogste rendement op je geïnvesteerde tijd. Die ROI loopt op naarmate je tijd gaat naar dingen die alleen jij kan doen omdat - jij, niet iemand anders - daarmee het verschil maakt.

Als onderneemsters die ik in groep of individueel begeleid de oefening doen om het kaf van het koren te scheiden als het op hun eigen tijdsbesteding aankomt - m.a.w. als ze de taken die zij horen te doen isoleren van die dingen die ze best uitbesteden - blijkt dit vaak moeilijker dan gedacht. Wat je echt niet graag doet toevoegen aan de 'uit handen te geven' lijst lukt nog wel. Het gaat meestal om die 'rapper zelf gedaan dan gedelegeerd' dingen waar je niet helemaal tegenop ziet maar waarmee je geen verschil maakt.

Ik vergelijk het met de orthodontiepraktijk waar mijn dochter in behandeling is. Een greep uit hun niet-exhaustieve takenlijst :

 • Telefoon en emails beantwoorden om afspraken te maken, te verplaatsen, vragen op te vangen, etc.

 • Patiënten ontvangen

 • Intakegesprekken voeren (admin en medisch)

 • Een of meerdere foto's maken van het gebit

 • Diagnose stellen en behandeling bepalen

 • Dossier opmaken en bijhouden

 • Toelichting geven bij de voorgestelde behandeling: kost, duur, tussenkomst van de tand- of andere verzekering, instructies om de tanden te poetsen, ...

 • Volgende afspraken vastleggen

 • Patiënt verwittigen net voor de volgende afspraak

 • Bij elk bezoek, de behandelingsruimte klaarzetten

 • Na elk bezoek, dossier aanvullen en de betaling regelen

 • Opnieuw volgende afspraken vastleggen

 • ...

De aanwezigheid van de orthodontist is bij het merendeel van die taken NIET vereist. Enkel bij het stellen van de diagnose en het uitvoeren van de behandeling maakt zij het verschil. Al de rest wordt gedelegeerd aan ... 1 medisch assistent. Daardoor heeft de orthodontist (een 50-plusser by the way) nog tijd om te doctoreren, een louter persoonlijke wens. Stel dat zij al die taken zelf zou uitvoeren dan zou het aantal behandelingen (en inkomsten) per dag aanzienlijk lager liggen. En doctoreren ... dat zou bij wishful thinking blijven. Vraag is wanneer de orthodontist de stap zet naar die eerste of een volgende medewerker. Pas als het aantal werkuren in een dag echt onhoudbaar wordt? Of wanneer zij erop vertrouwt dat er voldoende patiënten zullen zijn om het maandelijks loon van de assistent te dekken? De orthodontist kan op haar beide oren slapen want het tekort aan haar expertise zorgt voor een onuitputtelijke wachtlijst. Lastiger wordt het zonder wachtrij voor de deur, als leads zoeken of aantrekken en converteren meer inspanning vraagt. Na de sprong in het ondernemerschap vraagt deze tweede jump misschien wel de grootste portie durf en vertrouwen in je kunnen.

Wat houdt jou tegen om de ROI op jouw tijd te verbeteren? Is het twijfel over je kunnen of je impact? Is het angst om voldoende extra klanten te vinden? Beiden zijn ongegrond. Je hebt klanten die nu al bereid zijn te betalen voor wat je doet. You already did it. Just do some more ...

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page