top of page

Over to-dolijsten

Bijgewerkt op: 6 mrt. 2023Een van de scans die ik in mijn boek, De vrouw van 1 miljoen, aanbeveel is bijhouden wat je doet gedurende een aantal, bij voorkeur representatieve dagen. Vanaf het moment dat je de ogen opent tot ze dichtgaan voor je nachtrust, zowel werk- als privégerelateerd.


Je wijst daarbij elke time spent toe aan een logische categorie, via een online time tracking tool of simpelweg in excel. Je registreert alles. Tijd die opgaat aan privé besognes zoals slapen, me-time, kids-time, care-time, ... en daarnaast aan bedrijfstaken zoals sales, marketing, administratie, netwerken, ... Na de oefening tel je per categorie alle bestede tijd op. Het is een eye opener van een oefening, zeker als je het gevoel hebt (te)veel te werken voor (te) weinig vooruitgang in de juiste richting. Als je dag in dag uit aankijkt tegen een never ending to-dolijst die je nooit bijgebeend krijgt. Volgens de Amerikaanse productivity coach, Dave Crenshaw, stop je best met werken op basis van die vaak verguisde lijst. Die leidt enkel tot frustraties bij jezelf en alle anderen wiens deadlines je mist wegens 'te druk'. Volgens hem is er maar een waardige vervanger en dat is ... je agenda. Het is de enige redder om controle te heroveren op jouw dag en jouw prioriteiten. Om opnieuw grip te krijgen op je agenda, geeft hij een aantal vragen als hulplijn:

  1. Is dit een taak die ik hoor te doen?

  2. Kan ik ze delegeren of negeren?

  3. Welke inspanning die ik vandaag ga leveren levert het meeste op ... voor mij en/of mijn bedrijf?

  4. Stel dat ik vanavond opnieuw kon kiezen hoe ik mijn dag zou invullen, zou mijn agenda er anders uit zien?

Wat niet tot jouw prioriteiten en taken behoort, belandt op die manier niet in je agenda. Je plant ze gewoonweg niet in, je delegeert ze indien nodig/mogelijk of je zegt neen, dit is niet voor mij.


Wil je graag meer lezen over hoe je je tijd inzet voor de groei van je bedrijf en ruimer de 3M-roadmap naar €1 miljoen omzet en meer, kan dat in mijn boek, De vrouw van 1 miljoen. Het is verkrijgbaar via Lannoo Campus of de boekhandel.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page