top of page

Over tijd als keuze


Het is weer zover. Een nieuw jaar met 52 weken en 365 dagen staat klaar om ingevuld te worden met work & life. Goede voornemens incluis. Ergens in de komende weken wring je wellicht wat tijd in je agenda om na te denken over waar je met je bedrijf in 2023 naartoe wil en waaraan je voorrang wil geven. Zoals Pieter Casneuf werk ik graag met de regel van drie als het gaat over prioriteiten stellen. Drie is bevattelijk en vooral haalbaar. Met de onderneemsters die mijn acceleratorprogramma - de 3M-roadmap naar €1 miljoen & meer - volgen of die ik individueel begeleid vertrekken we van drie jaarprioriteiten die we nadien korterbij halen en vertalen in kwartaal-, maand- en weekprioreiten. En ook daar hanteren we er telkens drie per periode. Dat wordt de leidraad voor wat wel of niet in je agenda belandt, voor elke ja en neen op vragen van anderen die een deel van je aandacht en tijd vergen. Heel lang heb ik mezelf laten aansturen door de prioriteiten en agenda's van derden. Binnenlopende - dringend of niet - emails, telefoons, chatberichten en onverwacht bezoek op mijn thuiskantoor. Na alle mislukte pogingen om grip te krijgen op mijn tijd en agenda zag ik het licht dankzij het principe van reverse engineering. In haar boek 168 Hours: You Have More Time Than You Think, legt Laura Vanderkam uit hoe gebrek aan tijd eigenlijk synoniem staat voor een gebrek aan keuzes maken. Neem nu een week. Elke week telt 168 uren. Wat je met die uren aanvangt, welke tijd je besteedt aan jouw prioriteiten, is jouw keuze en jouw beslissing. In haar TED-talk How to gain control over your free time definieert ze prioriteiten, voor wie moeite heeft om er te stellen, als een gebroken waterleiding die je huis onder water zet en dus dringend hersteld moet worden. Het helpt om het kaf van het koren te scheiden. Hoe reverse engineer je je agenda voor het komende jaar?

  • Neem jezelf eens mee uit. Verplaats je eveneens in de tijd. Stel jezelf en je bedrijf voor bij het volgende jaareinde (over het belang van visualiseren vind je meer in mijn boek, De vrouw van 1 miljoen).

  • Welke drie realisaties zijn volgens jou het bewijs van een succesvol jaar. En succes is ruimer dan enkel werken. Het gaat over je bedrijf, je loved ones en jezelf. Kies voor elk drie prioriteiten.

  • Plan elke week, elke maand, elk kwartaal in functie van je prioriteiten.

Hoe reverse engineer je je agenda voor de komende week?

  • Elk einde van de week pik je een (vast) moment in waarop je jouw professionele en privé-prioriteiten eerst inplant in de volgende batch van 168 uren.

  • Dan pas krijgen de minder cruciale of minder dringende zaken en vragen een plaats.

  • De tijd die overblijft gaat naar wie je dierbaar is of jezelf.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page