top of page

Over mindset vs. skillset

Bijgewerkt op: 13 nov. 2022


Success in business is 80% mindset and 20% skillset.’ – Julia Pimsleur

Bij onderzoek naar hun groeidrempels geven vrouwelijke ondernemers grosso modo de volgende drie dingen aan:

  1. gebrek aan kennis

  2. gebrek aan toegang tot kapitaal

  3. gebrek aan toegang tot netwerken.

Twee en drie zijn daarbij nauw verwant. Meer dan 80% van alle financieringen vinden hun oorsprong in contacten of doorverwijzingen tijdens netwerkmomenten. Uit mijn bevragingen van de voorbije vijf jaar stel ik vast dat 80% van wat ik te horen krijg, onder een en dezelfde van mijn 3M-roadmap noemers valt ... die van mindset. Onderneemsters zijn vaak bang voor wat kan komen, hebben ongegronde twijfel over het eigen kunnen, zijn (nog) niet klaar om de volgende stap te nemen ... De lijst is lang en vooral herkenbaar.


Hoe belangrijk die mindset is, heb ik aanvankelijk zwaar onderschat. Zowel bij mezelf, bij de start van mijn eerste echt bedrijf, Wheatless & More in 2014, als bij de opstart van het UCLL Female Founders Acceleratorprogramma. Ik was, wat mezelf betreft, er rotsvast van overtuigd dat ik, met meer dan 20 jaar werken op de teller, niet de fouten zou maken van een jonge first time entrepreneur. Alle kennis, ervaring en nuttige contacten zouden me daar gegarandeerd voor behoeden. Niets bleek minder waar. Bovendien sloegen angst, twijfel en onzekerheid me gestaag om de oren. 'If you aren't scared, something is wrong with you' van Guy Kawasaki werd mijn ondernemerslijfspreuk.

Ook toen ik startte met het UCLL Female Founders Acceleratorprogramma wou ik allesbehalve inzoomen op zoiets fluffy als mindset. Ondernemen, vond ik, ging over vaardigheden ontwikkelen op het vlak van verkopen, marketing, prijszetting, cijfers, ... Al tijdens de eerste editie van het programma werd ik teruggefloten. De ervaring met de eerste veertien deelneemsters dwongen en drongen mindset naar het voorplan. De lijn tussen mindset en skillset is eenvoudig te trekken. Kennis en vaardigheden kan je inhuren via mensen met wie je je omringt en/of medewerkers. De juiste mindset om jezelf te erkennen als bedrijfsleider, om jezelf naar waarde te schatten, om te geloven dat je een groeibedrijf kan neerzetten, om jezelf niet klein te houden, om jezelf en je aanbod niet te underpricen ... dat zit nergens anders dan in je eigen hoofd.

Als je graag meer wil lezen over mindset en de 3M-roadmap naar €1 miljoen omzet, kan dat in mijn boek, De vrouw van 1 miljoen. Het is verkrijgbaar via Lannoo Campus of de boekhandel.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page