top of page

No! I Can't


Ik vermoed dat ik niet de enige mentor ben waar thuis de kraan lekt. Zoals bij de loodgieter :-) Een van de dada's in mijn 3M-roadmap naar het eerste €1 miljoen in omzet (en intussen ook naar de eerste €100.000) is de opstap van tijdsbesteding naar tijdsinvestering. Grip krijgen op het rendement van je tijd via een beperkt aantal duidelijke prioriteiten en hoe die zich uur na uur vertalen in wat jij doet. Doorsnee lukt me dat wel. Maar er zijn uitzonderingen. Zoals die dag in een niet ver verleden die al maanden stond ingepland als 'de dag waarop thuis de zonnepanelen worden geïnstalleerd'. De installateur wou dat er thuis iemand aanwezig zou zijn, geef ik even mee. In de weken en maanden na die inplanning evolueert mijn agenda als volgt:

  • Het UCLL Female Founders Acceleratorprogramma wordt ingepland. Een van de modules valt op die dag/avond (start 17u, plaats van gebeuren: Leuven).

  • Mijn dochter geeft enkele weken ervoor aan te willen wisselen om de twee weken in plaats van om de week. We gaan akkoord. Noot: er is die dag 's ochtends een drop-off en pick-up 'nodig'.

  • Mijn collega-docent bij UCLL plant examens in op die dag. Er valt te negotiëren over de uren, niet over de dag. Gevolg: Ik moet van 9u tot 16u aanwezig zijn op de campus.

Welke (denk)fouten zie jij in bovenstaande?

Ik bespaar je het hectisch verloop van mijn dag, van de installateur die verloren rijdt en te laat arriveert, de niet aflatende telefoons van het installatiebedrijf met 'waar staat, hoe moet' vragen omdat ik niet aanwezig ben, het missen van de oprit van de autostrade op weg naar 'mijn' female founders ...). We lijden aan een schizofreen syndroom ... We over- en onderschatten onszelf als in:

  1. I can handle it. Ik krijg het wel rond. We beseffen dat het lastig wordt maar we krijgen en houden die schotels wel in de lucht ... allemaal op hetzelfde moment.

  2. Andermans prioriteiten en agenda zijn belangrijker dan die van ons. Wij passen ons wel in en aan.

Wat als ...

  1. Ik het installatiebedrijf had gebeld met de melding: 'die dag lukt niet meer'. Er was geen enkele prangende reden om de installatie die dag te doen, anders dan de agenda van de installateur.

  2. Ik tegen mijn dochter had gezegd: 'ok, maar pas binnen twee weken.' Niet fijn voor haar maar ze is oud genoeg om te begrijpen waarom.

Was zou het rendement zijn geweest van deze ingrepen? Minder stress, geen controleverlies, een tevredener ik, installateur, collega, studenten, onderneemsters. 's Avonds laat keek ik, met de tong op de tenen, naar mijn favoriete slogan: mild (als in niet boos zijn op jezelf) en moedig (als in better next time).

Hou moed, Véronique

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page